Asuntokauppaa voisi digiaikaistaa helposti

Miten asuntonäytöt hoidettiin 80- ja 90-luvulla? Asuntoja ilmoiteltiin lehdissä, kiinnostuneet menivät paikan päälle, jossa välittäjä tai omistaja kehui asuntoa suu vaahdossa ja jakoi paperiesitteitä. Kiinnostuineimmille lähetettiin lisämateriaali jälkikäteen varmaankin faxilla tai postilla. 90-luvun loppupuolella jopa sähköpostilla.

Huvittavaa, että 2010-luvulla toimitaan vielä täysin samalla tavalla. Okei - osa ilmoituksista on verkossa  (osa jopa sosiaalisessa mediassa) ja sähköposti kuljettaa käytännössä kaiken materiaalin vähän nopeammin, mutta perusprosessi on aikalailla ennallaan; ostajaa juoksutetaan ympäri kuuntelemassa myyntipuheita ja tutkimassa suurennuslasilla asuntoa, koska välittäjän myynti-ilmoutukseen ei kuitenkaan voi luottaa. En tiedä voiko puhua asiakaslähtöisestä toimintatavasta - digitaalisuus ei ainakaan näy toiminnassa mitenkään.

Tämä tietysti isoimpien välitystoimistojen kohdalla - toki markkinoilta löytyy räätälöityjä palveluita pienemmällä tai isommalla lisähinnalla.

Voisiko asuntojen myyntiä helpottaa mitenkään? Esimerkiksi siten, että ostajan (ja myyjän) ei tarvitsisi juosta turhaan paikan päälle jos jo ovella on selvää, että tässä ei ole tuleva ihannekoti.

Ehkä helpoin tapa helpottaa prosessia olisi videoiden liittäminen verkon asuntoilmoitukseen. Asuntovälittäjä voisi kuvata älypuhelimellaan ihan riittävän laadukkaasti pätkän, jossa kävellään asunto läpi ja vaikka kerrotaan pääkohdat.

Video tuo aivan eri tasolla käsityksen, millaisesta asunnosta on kyse. Tällä hetkellähän jokaisessa ilmoituksesa on ei-mittakaavassa oleva pohjapiirros, joka jättää yleensä aika paljon kysymysmerkkejä. Tällä saralla löytyy jo joitain pioneereeja - tosin yleensä yksityisiä asunnonmyyjiä.

Videoiden katsominen voisi olla rekisteröitymisen takana, jolloin välittäjälle jäisi tieto siitä, kuka videon on katsonut. Ilmainen liidi siis. Jos sama käyttäjä katsoisi saman videon monta kertaa, voisi maalaisjärjellä ajatellen kyseessä olla kiinnostunut potentiaalinen ostaja.

Toinen hyvin yksinkertainen tapa olisi jonkinlainen asunnon suosittelu- tai arvostelumahdollisuus. Monissa palveluissa on jo olemassa "talosivu", joten miksei sinne voisi kerätä kommentteja talon tai taloyhtiön entisiltä ja nykyisiltä asukkailta? Jos kerran hotellien vertailupalvelut pursuilevat arvosteluita, miksei samoja arvioita voisi antaa niistä huoneistoista, joissa vietetään sentään paljon pidempi aika kuin hotelleissa - siis kodeista?

Ostaja saisi näin helposti kuvan siitä, ovatko aiemman asukkaat viihtyneet eikä ostajan tarvitsisi kaivaa jokaista yksityiskohtaa erikseen esiin. Ylipäätäänhän asuntomyynnissä tuntuu olevan lähtökohtana se, että se mitä ostaja ei tajua kysyä, sitä ei ole olemassa. Eli jokainen voi vuorollaan tehdä samat virheet uudestaan. Yhteisön avulla tätä asennetta voisi edes hiukan lieventää.

Miten muuten nykytekniikkaa voisi hyödyntää asuntojen myymisessä?


----------------------------
Aiheeseen liittyen:
5 ehdotusta messujen modernisointiin
Tuotearvosteluita voisi järkeistää verkossa sosiaalisen median avulla
Maksu twiitillä, kiitos
Crowdsourcing tehostaisi pysäköinninvalvontaa

Juho Nevalainen on digitalisaation asiantuntija. Juho työskentelee projektipäällikkönä sekä fasilitaattorina Sofigatella IT:n ja liiketoiminnan kehitysprojekteissa.
Katso kaikki tekemäni tabulatuurit ja soinnutukset